Voting

Saturday, September 25, 2010

"Tieteellisesti" maailman parhaiksi julistetut suklaakeksit


Reseptin näihin kunnon jenkkityylisiin PEHMEISIIN chocolate chip cookieseihin sain pikkuveljeni kautta joka nämä kehui maasta taivaaseen. Jos pidät kovista kekseistä niin kaipa näitä voisi koettaa paistaa kuoliaaksi, itselle se "chewiness" on tämän tyyppisten keksien juju. Ja ovathan nämä hyviä, hra Nirsonkin mielestä :) Resepti on koko seitsemän sivun seikkaperäisyydessään luettavissa täältä. David Lebovitz siis herran nimi joka reseptin kehittänyt. Täytyy kyllä tehdä niitä "omia" CCC:seja ja oikein verrata. Muutenkin noita "maailman parhaita" reseptejä taitaa olla naurettavat määrät. Olisi hauska joskus itsekin kokeilla niistä kuuluisimmat leipoa läpi :)

Ainekset:

  • 350 g jauhoja
  • 3/4 tl soodaa
  • 1/8 tl suolaa
  • 225 g huoneenlämpöistä suolatonta voita (käytin kyllä vaan vähäsuolaista)
  • 215 g fariinisokeria
  • 150 g sokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 2 huoneenlämpöistä isoa kananmunaa
  • 225 g paahdettuja, hienonnettuja pähkinöitä (käytin pekaanipähinöitä)
  • 400 g (eli aivan tolkuttomasti!!!) tummaa "bitter-sweet" suklaata
  • merisuolaa päälle ripoteltavaksi
Paahda ja hienonna pähkinät (jos haluat pikantin palaneen käryn pähkinöihin niin jätä paahtamisvaihe kolmevuotiaan tehtäväksi..) ja  pilko suklaa.

Vaahdota voi, sokerit ja vaniljauute, lisää munat yksi kerrallaan reippaasti vatkaten, jonka jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet käännellään joukkoon. Lopuksi pähkinä- ja suklaarouheet lisätään massaan.

Ohjeessa massasta käsketään muotoilla neljä 24cm pitkää patukkaa jotka kääritään elmukelmuun, mutta koska taikina on todella pehmeää niin koin helpoimmaksi lusikoida sen neljään litran kertakäyttöpakastepussiin ja puristella ja rullata sen siten patukaksi.

Sitten tulee ohjeen ehdottomasti vaikein osuus: jätä jääkaappiin vähintään vuorokaudeksi!! Oikeasti, tekee ihmeitä taikinalle. Jotain elintarvikekemiaan liittyvää taikaa jauhojen ja kosteuden imeytymisestä ja muusta tapahtuu. Patukallisesta tulee pellillinen, joten loput voi vaikka pakastaa superhelpoksi vierasvaraksi. Vartissa upeita uunilämpimiä suklaakeksejä, uuuu.

Lämmitä uuni 175asteeseen ja leikkaa pötköstä n.2cm viipaleita. Eli 12 osaan. Pellitä, ripottele pari hiukkasta merisuolaa päälle (ite laitoin suolakukkasia, yllättäen hra Nirso piti enemmän suolattomista, mä kyllä suolallisista, kiva potku!) ja paista n.10 minuuttia. Mun uunilla paras tulos oli 11minuuttia, muuten jäi vähän liiankin "raaoiksi" keskeltä mielestäni. Ja niin järkyttävää kuin tällaista onkaan päästää suustaan, niin mielestäni tuossa oli liikaa suklaata...! Käytin 1/3 Pandan tummaa (49%), 1/3 Dammenbergin tummasuklaanappeja (55%) ja 1/3 Dammenbergin tummasuklaanappeja(72%). Eli vain tuo viimeinenhän on bittersweetiä, muut ovat semisweet suklaata. Tarvinnee joskus raaskia pistää koko 400g kunnon tavaraa ja kokeilla uudestaan. Tätä kirjoittaessa ikävä kyllä muistin että pakkasessa on vielä kaksi noista pötkylöistä ja otin toisen sulamaan... Mitenkäs muuten viettää nuhapäivää sohvalla lasten ollessa mummilassa :)

No comments:

Post a Comment